100 let firmy Briggs & Stratton

Legenda na trhu zařízení pro zahradu a trávníky slaví tento rok sté narozeniny. Společnost Briggs and Stratton se z malého podniku vypracovala až na největšího světového výrobce motorů pro motorová zařízení pro venkovní provoz.

To, co začalo jako neformální partnerství mezi vynálezcem Stephenem F. Briggsem a investorem Haroldem M. Strattonem v Milwaukee, USA v roce 1908, se postupně vyvinulo v globální společnost.

Historie firmy Briggs & Stratton je plná četných přelomových událostí. Jedním z největších průlomů v oblasti konstrukce motorů pro benzínem poháněné sekačky bylo představení prvního hliníkového motoru Briggs & Stratton pro sekačky v roce 1950.

Značka postupem let procházela výrazným růstem a expandovala na oba břehy Atlantiku i po celé Evropě. Stále zůstává synonymem pro spolehlivost a vysoký výkon u benzínových motorů pohánějících motorová zařízení pro venkovní provoz. Tato zařízení jsou konstruována velmi významnými společnostmi v USA i v Evropě.

V 80. letech byl vyroben průmyslový/komerční motor, který dále posílil tržní podíl společnosti Briggs & Stratton v tomto segmentu trhu. V roce 1986 byla uvedena na trh první sekačka navržená v programu CAD (pro počítačem podporovaný návrh) – nesla název Quantum.

Nedávnými události v historii společnosti Briggs & Stratton jsou akvizice značek Generac Portable Products, Simplicity Mfg a Murray v letech 2000 až 2005, což dále rozšířilo portfolio výrobků společnosti. V prosinci 2006 zahájila firma Briggs & Stratton výrobu v první evropské továrně v Ostravě (Česká republika), čímž podtrhla svou orientaci na evropský trh.

Tato americká společnost se vyznačuje tím, že vždy navrhovala výrobky i pro budoucí trhy a přizpůsobovala je požadavkům a potřebám daného odvětí. Celoevropská legislativa týkající se řízení hluku a emisí vyústila v zavedení nových motorů, a sice DOV®.

Firma soustavně monitoruje potřeby koncových uživatelů a zajišťuje, aby portfolio jejích produktů splňovala požadavky zákazníků. Příkladem je systém ReadyStart® vyvinutý společností Briggs & Stratton, který je vlastně odpovědí na požadavek bezproblémového startování stroje.

Rok 2008 je pro společnost Briggs & Stratton významným milníkem. Po celém světě se budou konat četné akce, které jeho závažnost ještě podtrhnou.

Firma Briggs & Stratton se chce i nadále soustředit na dobré služby zákazníkům a chce zdůraznit význam západo- a východoevropských trhů pro další rozvoj svého obchodu.

Briggs & Stratton je největší světový výrobce vzduchem chlazených čtyřtaktních benzínových motorů pro motorová zařízení pro venkovní provoz. Mezi tato zařízení patří sekačky na trávu, generátory a tlakové myčky, a dále mnoho průmyslových/komerčních zařízení. Společnost byla založena v roce 1908 v Milwaukee, Wisconsin, USA a navrhuje, vyrábí, prodává a opravuje tyto výrobky pro originální výrobce zařízení (OEM) ve více než 100 zemích po celém světě. Společnost Briggs & Stratton se dlouhodobě zavázala k ochraně životního prostředí a díky stálým investicím do výzkumu a vývoje snížila od roku 1990 emise produkované motory o téměř 75 procent. Pro finanční rok končící 1. července 2007 činily čisté prodeje skupiny cca 2,1 miliardy USD (zhruba 1,5 miliardy EUR). www.briggsandstratton.com